Spoveď FMX jazdca Martina Koreňa po akcii Sony Xperia Freestyle X-Night 2013


Bang.sk

Martin Koreň FMXPo trojročnej prestávke, sa v košickej Steel Aréne opäť konala skvelá akcia roka Sony Xperia Freestyle X-Night. Do Košíc zavítalo 8 skvelých svetových FMX jazdcov. Medzi nimi samozrejme nemohol chýbať ani Martin Koreň, ktorý nám po akcii poskytol rozhovor.




  • Ahoj   Martin,  sme veľmi radi, že sme ťa tento rok privítali v Košiciach na jedinečnej show.  Tešil si sa na ďaleký východ ?


Na návštevu Košíc som sa veľmi tešil. Celkovo som rád, že som sa tento rok dostal na túto akciu a mohol som si zajazdiť. Vždy je tu neskutočný line-up jazdcov.




  • Ako hodnotíš svoj výkon a výkony jazdcov na Sony Xperia Freestyle motocross v Košiciach ?


Mne sa jazdilo výborne. Dôležité je, že sa nikomu z jazdcov nič nestalo. V dnešnej dobe pri FMX trikoch je to ojedinelé. Pády môžu byť veľmi nepríjemné a bolestivé. Chlapci podali tiež krásne výkony a nakoniec prvenstvo len o jeden bod získal David Rinaldo.  Predviedol skvelé kúsky. Cez týždeň budeme všetci zase trénovať a zdokonaľovať naše kreácie,  pretože nasledujúci víkend nás čaká ďalší pretek. Opäť si proti sebe trochu posúperíme.




  • Čo hovoríš na pripravené skoky ? Boli podľa teba náročné ?


Prekážky boli naozaj zložité, každá rampa bola trošku iná, ale o tom je FMX. Každý z jazdcov musí mať veľmi dobré skúsenosti aj s motocrossom, aby tento šport zvládal.


DSC_0960 copy (Kopírovat) (Kopírovat)




  • O nás východniaroch sa hovorí, že sme vďační diváci. Ako hodnotíš atmosféru v steel aréne ?


Bolo to parádne. Atmosféra bola úžasná, plná steel aréna. Každý z jazdcov si jazdu užíva naplno a o to viac, ak má ešte skvelú podporu divákov. Ďakujeme Košice.




  • Ako dlho sa venuješ FMX ?


FMX jazdím už desať rokov. Ja, aj všetci chalani sme na sebe museli makať veľmi dlho, aby sme sa dostali na takúto úroveň.




  • S ktorým z jazdcov si najviac rozumieš ? Stretávate sa aj mimo súťaží ?


Ako som spomínal, s chalanmi sa poznám už niekoľko rokov. S Liborom som vyrastal, k Andrému som chodil do Španielska, u JoséhoRinalda som dokonca aj býval. S Česákovcami chodíme tiež trénovať. Takže rozumiem si so všetkými a tvoríme jednu veľkú partiu.
sony xperia košice 2013


Martinov dlhoročný parťák Libor na Sony Xperia Freestyle X-Night v Košiciach




  • Myslíš si, že v budúcnosti by sa  FMX mohol stať olympíjskym športom ?


FMX je motoristický šport, takže olympijský nikdy nebude. V priebehu posledných rokov síce Olympiáda otvára dvere moderným športom, ako napr. BMX a snowboarding, čo je super. FMX je však moderná gymnastika spojená s motošportom. Zo začiatku boli Freestyle jazdci pokladaní len za partiu motocrossových šialencov. Všetko to bolo o party, rebeloch, bláznovstvách, odhadzovaní motoriek a robení nezmyslov. Dnes však má tento šport pravidlá a aj prístup profesionálnych jazdcov sa zmenil. Vnímam nás ako vrcholových športovcov, ktorí si strážia stravu, pravidelne cvičia a musia byť psychicky vyrovnaní, pretože to je polovica úspechu vo Freestyle motocrosse.




  • Martin, ďakujeme ti za rozhovor a držíme palce.


Aj ja ďakujem, a pozdravujem všetkých čitateľov Bang.sk


DSC_0945 copy (Kopírovat) (Kopírovat)

Celkové videjko zo skvelej FMX show v Košiciach



Autor: Veronika Takácsová, Daniel Sivulič

Foto: Daniel Sivulič

Video: Bang media - Katarína Klapková, Veronika Takácsová

Galéria