Surfing


Bang.sk

surfSurfovanie je jeden z najstarších športov na celom svete. Jeho dejiny siahajú už do dávnej minulosti až 3 tisíc rokov pred našim letopočtom. Tento šport, ktorý ľudia nazývajú aj tanec na vlnách vznikol v Západnej Polynézii. Prví surfisti zo začiatku jazdili na drevených doskách, ktoré našli len tak náhodou  plávajúce na vode. Domorodci ho nazývali ,, he´e nalu“, čo znamená kĺzanie na vlnách. Časom sa tento prastarý šport stal najrozšírenejšou polynézskou disciplínou.

Surfing sa dostal do Kalifornie až pred prvou svetovou vojnou. No veľké halo okolo neho sa začalo v 60 – tych  rokoch 20. Storočia. V tomto období sa objavili prví beach boys, ktorí sa usadili nie len v Kalifornii, ale aj v  Austrálii, Južnej Afrike a všade tam kde sa vyskytli vlny. No najväčším dejiskom aj tak ostáva Hawai.

surfing

Surfing nie je len šport. Je to vášeň, radosť, štýl, je to neopísateľná droga, ktorá ťa pohltí a už nepustí. Je to ako heroín, z ktorého sa nevieš dostať. Nie je ľahké sa niečo také naučiť, ale ten pocit doslova sa vznášať na vlnách stojí za to. Veľa ľudí tento šport prirovnáva k snowboardovaniu. No ten kto to vyskúša rýchlo pochopí, že sa to nedá prirovnať k ničomu. Kto je v tom lepší si vie nielen pekne zarobiť, ale sa aj stať obdivovaným frajerom.

No človek nemusí byť hviezdou, aby tento šport vykonával. Jednoducho stačí, že sa nevzdá. Táto mánia u nás nie je veľmi rozšírená, no pomaly sa presúva už aj na náš európsky kontinent. Najvychytanejšími krajinami sú Austrália a Amerika. Až 70 percent surfistov u protinožcov priznalo, že je to lepšie ako sex.

Najlepším surfistom sveta je Kelly Slater(38), ktorý pochádza z Floridy a  už nie raz prepisoval históriu. Minulý rok sa stal prvým surfistom, ktorý desaťkrát po sebe získal titul majster sveta ASP. Kelly vyhral v rokoch: 1992, 1994, 1995, 1996, 1997,1998,  2005, 2006, 2008 a 2010. Od roku 1990 je sponzorovaný známou značkou Quiksilver. Celkovo získal za svoju kariéru 45 víťazstiev svetového pohára, cenu roka Laureus World Action Sportsman, dve zlaté medaily z X – Games a 14krát Surfer Poll Awards.

Surfing ovládne každého kto s ním začne a je len na nás kedy si ho aj my pustíme k telu. V zime lyžovanie a v lete surfovanie. Kedy príde tento šport aj k nám do krajiny bez vĺn, oceánu a mora?



Zdroj: adam.cas.sk, gosurfing.sk, surfovanie.com, .tasty.sk

Foto: media.away.com

Video: youtube.com