Predstavujeme: Gibbon Classic


Bang.sk

Vážení a milí, časy keď teplomer ukazoval až nepríjemne hlboké záporné hodnoty sa pomaly pominuli a prichádza obdobie sviežeho vzduchu a teplôt najpriaznivejších pre športovcov - jar. Preto sme si pre Vás všetkých pripravili sériu náučno-poznávacích článkov, ktoré vám postupne priblížia šport zvaný Slackline a taktiež produkty svetovo najznámejšieho výrobcu a to Gibbon Slacklines.

Slackline, skrátene Slack, je balancovanie, chodenie či skákanie po popruhu napnutom medzi dvomi pevnými bodmi, napríklad stromami. Na rozdiel od chodenia po lane, popruh nie je napnutý napevno, ale je viac či menej pružný.

Počiatky tohto športu siahajú do roku 1979. Študenti Adam Grosowsky a Jeff Ellington Washingtonskej Evergreen State College začali z nudy chodiť po ozdobných reťaziach natiahnutých medzi stĺpmi. Veľmi rýchlo však vymenili reťaze za horolezecký popruh a začali zdokonaľovať svoju techniku. Už v roku 1981 sa im podarilo prejsť 30 metrový Longline. Čo je Longline si vysvetlíme v ďalšom článku, teraz sa lepšie pozrieme na samotný popruh.



Popruh, nie hadica. To je základný a dôležitý rozdiel, ktorý robí z popruhu Slackline. Správny slackline popruh nie je dvojvrstvový - teda zlisovaná hadica. Veľa obchodníkov predáva popruhy určené na pracovné účely - napríklad ak prevážate na vlečke snežný skúter, potrebujete ho zaistiť. Takéto popruhy sa používajú aj v stavebníctve, napríklad keď premiestňujú veľké rúry, vešajú ich na žeriav pomocou popruhou. Takéto popruhy teda nie sú primárne určené na zábavu, no samozrejme chodiť sa po nich dá. Rozdiel je však aj vo vláknach a úplete. Rôznou hrúbkou vláken a rôznym spôsobom spriadania sa dajú dosiahnuť požadované vlastnosti popruhu - jeho pružnosť, roztiažnosť a dynamika. To sú vlastnosti, na ktoré sa v priemysle nedbá.

Pri voľbe, ktorý z viacerých setov od Gibbonu Vám predstaviť ako prvý sme mali hneď jasno, jednoznačne to bude univerzálny Gibbon Classic. Tento popruh odporúčame hlavne tím, ktorí na ňom nebudú až tak veľa skákať, ale majú skôr záujem o chodenie na dlhšie vzdialenosti . Popruh má až 25 metrov, ktoré na to bohato stačia. Ako i názov hovorí, tento set je prosto klasik, nemusíte sa báť zlej voľby, zvládne dlhé prechádzky aj rýchle skoky.


Samotný set sa skladá z 2 metre dlhého popruhu s račňou a 25 metrového popruhu. V balení sa nachádza taška, ktorá sa vám však čoskoro rozpadne, kreslený návod ako napnúť popruh a varovanie, že sa predsa len jedná o nebezpečnú zábavu. Aby sme boli ale úprimní, ďalej ako na zadok nespadnete.
Na záver pripájame video dôkaz o tom, že sa to fakt dá.



Mushroom.sk vám všetkým praje príjemné chvíle v parku na slacku!

Zdroj: Mushroom.sk
Video: youtube.com