Dean Potter


Bang.sk

Dean Potter sa narodil 18 Januára 1972 v USA. Je skalným lezcom, alpinistom, slacklinerom, BASE jumperom a Baselinerom. A ako sám hovorí - divochom.


Drvivá väčšina ľudí, pre ktorích sú hory a lezenie životný štýl, považuje Deana Pottera za najlepšieho súčasného lezca na svete. Väčšinu svojich výstupov realizuje sám a bez istenia. Známy sa stal predovšetkým prvovýstupmi, voľnými sólami, výstupmi na rýchlosť a reťazovkami v Patagónii a v Yosemitoch. Až príliš kontroverzne medializovaný sa stal jeho výstup na Delicate Arch /Utah, USA/. Delicate Arch je symbolom štátu Utah, nachádza sa dokonca na evidenčných číslach motorových vozidiel v tomto štáte. Verejnosť odsúdila jeho výstup, pretože na monumente sa objavili ryhy spôsobené lanom. Dean Potter sa bránil tým, že výstup realizoval bez istenia a ryhy museli po sebe zanechať fotografi. Nebolo mu to však nič platné, dostal doživotný zákaz vstupu  do národného parku Arches a dokonca prišiel o veľkého sponzora, značku Patagonia.

Slacklining, teda chodenie po napnutom lane nad priepasťou, realizuje často bez istenia. V poslednej dobe spája lezenie a slacklining s BASE jumpingom. Jednoducho vylezie bez istenia na obrovský skalný masív a potom z neho skočí dole. Ako sám hovorí, lezenie a slacklining bez istenia mu prinášajú zvýšený stav vedomia. Najdôležitejšia je podľa neho čistá myseľ a dýchanie. Správne dýchanie mu zostruje ostatné vnemy. Hmat, sluch, zrak, všetko cíti oveľa intenzívnejšie a vnímavejšie.

Dean Potter je dobrodruh celým svojím telom. Býva sám v divočine, kde medituje a snaží sa nájsť vnútorný pokoj. Je vegetarián a po nociach píše knihu. Mnohokrát sa vyjadril, že najradšej a najšťastnejší je sám a nemá rád veľký dav ľudí. Nie je na nich zvyknutý. Avšak aj on musí žiť s vymoženosťami modernej doby. Využíva internet, má mobilný telefón a čas od času prednáša o lezení na konferenciách a festivaloch. Je nezamestnaný, rozvedený, bezdetný. Jeho náklady pokrývajú sponzori a občas konzultuje vývoj špičkového vybavenia svetových outdoorových značiek.

Dean Potter má ešte jeden nesplnený sen. Chce sa pokúsiť posunúť hranice lietania ľudského tela. Dnes dokážeme lietať s krídlovými oblekmi a pri tomto lete dokážeme spomaliť svoje telo voči zemi na rýchlosť 45 km/h. Dean však chce zájsť ešte ďalej. Jeho výzvou je pristáť bez padáka. Takto si chce splniť sen o ľudskom lietaní. Dokonca už našiel niekoľko miest, kde je to vraj možné. Musí to byť zasnežený svah, kôli bezpečnosti, miesto kde bude dostatočne vhodný vietor aby sa dokázal priblížiť k zemi a pristáť bez padáka.  Ide vždy o kombináciu svahu, stúpania, vetra a snehu. Hovorí, že to miesto existuje, prosto tam pôjde, zžije sa s ním a pokúsi sa o pristanie bez padáka.

Čekuj zaujímavý dokument o Deanovi Potterovi, kde sa dozvieš viac o jeho živote.







Zdroj: wikipedia.org, hnonline.sk
Video: youtube.com
Foto: sierratradingpost.com